Festivalul primului roman din Chambéry :
29 de ani de descoperiri literare, de către cititori de talent !
Fapt unic, în cadrul Festivalului primului roman din Chambéry, autorii invitaţi sunt citiţi în amont şi aleşi de către aproximativ 3200 de cititori, din Franţa şi din străinătate. Adevaraţi descoperitori de noi talente, cititorii afişeaza cu toţii aceeaşi ambiţie: să-şi împărtăşească cu dumnevoastră descoperirile anului! De aceea, fie că sunteţi un cititor asiduu, fie unul ocazional, amator luminat sau simplu curios, puteţi veni la Festival cu toată încrederea. Într-o ambianţă primitoare şi relaxantă, veţi descoperi noile peniţe de mâine, francofone şi europene, înconjuraţi de scriitori confirmaţi, veţi putea intra în contact cu autorii în timpul întâlnirilor vă veţi putea plimba prin Chapiteau Livres şi devora preferinţele librarilor, veţi putea participa la un atelier de scriere sau de traducere.

Alegeţi întâlnirile care vă inspiră, şi faceţi din acest Festival... propria dumneavoastră poveste.

Un festival unic şi multiplu, în care părerea cititorilor e suverană

Festivalul primului roman din Chambéry este singura manifestare literară din Franta care sprijină descoperirea si promovarea romanelor de debut francofone si europene prin intermediul lecturii. Adică 3200 de cititori selectionează, în urma unui an de lecturi şi dezbateri, autorii de romane de debut care i-au surprins cel mai mult si îi invită la Festival.
Astfel, 14 autori ai unui roman de debut francofoni şi 7 autori ai unui prim roman italian, spaniol, german, român, englez şi portughez iau parte la zilele Festivalului, înconjurati de autori renumiti.
Această abordare originală creează un eveniment literar unic si multiplu în slujba creatiei literare contemporane.

O perioada de lectură asiduă...

O paletă largă de romane de debut selectionate dintre volumele francophone si europene publicate în timpul anului este difuzată unei retele de cititori, provenind dintr-un vast teritoriu din Franta si din străinătate. Cititori numerosi citesc « în original » romane de debut în  francezăitaliană, spaniolă, germană, română, engleză şi portugheză. Pe tot parcursul anului, toti cititorii au numeroase ocazii de întîlnire, pentru a dezbate prin viu grai, sau a-si îpărtăsi opiniile de lectură în Alphalire. Prin intermediul platformei sale de lectură conectată (www.alphalire.com), fiecare poate acum să acceseze informatic romanele de debut, atât în franceză, cât şi în versiune originală, şi să-şi împărtăşească preferinţele. În câteva clickuri, cititorul conectat poate răsfoi, citi integral, comenta descoperirile sale literare. Sunt puse astfel bazele unei largi comunităţi de cititori şi se creează schimburi instantanee prin intermediul calculatorului, la fel de vii ca acelea pe care le regăsim în cluburile de lectură care fac particularitatea Festivalului de 29 de ani încoace.

În cadrul retelei de cititori, mai multe sute de tineri, de la gimnaziu si pînă la facultate, participă la dinamica Festivalului din Chambéry, împărtăsesc, dezbat, întîlnesc autorii sau intră în contact cu ei prin intermediul schimburilor epistolare.

Pentru publicul îndepărtat de lectură sau în situatie de dificultate socială au fost create grupuri în spitale, centre penitenciare, case de bătrâni, centre sociale... si persoanele aflate în dificultate de lectură participă la Festival, datorită donatorilor de voce cititori benevoli care înregistrează în format MP3 romanele francofone si europene din preselectie.

La sfârsitul perioadei de lectură activă si a dezbaterilor, toti cititorii votează pentru favoritii lor: palmaresul lor, dezvăluit în luna martie, este recunoscut si asteptat de către edituri, presă, cât si de toti cei care vor să descopere noi feluri de a scrie.
Această selectie, fructul lecturilor exigente si pasionate, propune o călătorie în afara drumurilor cunoscute, în întîmpinarea literaturilor francophone si europene, si decide primirea autorilor de debut la Festival.

… urmată în luna mai de Festival

În acest an Festivalul primeste 23 de autori de prim roman francofoni şi europeni, selectionati de către cititori, insotită de  renume autori la editiile anterioareTimp de patru zile, Festivalul se declină în mai multe locuri din Chambéry unde se desfăsoară întâlnirimese rotunde , ateliere de scriere si traducere , mici-dejunuri literare ,spectacoleexpozitii, si discutii eclectice cu autorii la terasele cafenelelor.
Festivalul propune publicului o explorare a literaturii în plin proces de creatie, într-un spirit
deschis spre intersectarea cu alte discipline artistice, în timpul călduroaselor întîlniri cu autorii, cu operele lor, cu universul lor propriu.

Un Festival care se declină în şapte limbi

De mai mult de douăzeci ani încoace, Festivalul cultivă o dimensiune internatională. Încă din 1994 a trecut Alpii pentru a se înfrăti cu Italia. Datorită schimburilor fructuoase si bogate, legături strînse s-au tesut între cele două culturi si literaturi. De-a lungul anilor, alte partenariate sau stabilit, în special cu Belgia, Spania, Germania, România, Marea Britanie, PortugaliaElvetia, Québec, Burkina-Faso si Magreb.
În mod progresiv, o retea internatională se constituie în jurul Festivalului pentru a dezvolta
oportunitătile schimburilor şi ale întîlnirilor încrucişate între cititori, autori, opere şi
reprezentanti ai editurilor, gravitând în jurul creatiei literare contemporane.


Retea internatională pentru difuzarea şi promovarea debuturilor literare
Italia : Premio Città di Cuneo per il Primo Romanzo - Premio Calvino - Istituto italiano di Cultura, Lyon
Belgia : Bibliothèque publique, Mouscron
Spania: Institut Cervantès, Lyon
Germania: Literaturhaus Hamburg - Mara Cassens Preis - Goethe Institut, Lyon
România : Institut français de Iasi - Institut Culturel Roumain, Paris
Marea Britanie : Desmond Elliott Prize
Portugal : Bibliotecas Municipais d’Oeiras - Fondation Calouste Gulbenkian, Paris - Institut Camõens, Lyon
Québec : Festival Metropolis Bleu - La Recrue du mois - Conseil des Arts et des Lettres du Québec
Burkina Faso : Association Chambéry Ouahigouya